Helft incassobureaus licht schuldenaren op

Mensen die reeds in de schulden zitten, worden ook nog eens getild door malafide incassobureaus.

Bijna de helft van de incassobureaus vraagt veel te hoge kosten aan mensen met schulden. Dat heeft onderzoek van het Verbond van Credit Management Bedrijven uitgewezen. Hierdoor worden mensen die vaak al in het rood staan, ook nog eens voor soms meer dan 100 euro opgelicht. Dinsdag buigt staatssecretaris Fred Teeven zich over deze vorm van zwendel.

”Het probleem is dat iedereen een incassobureau mag starten”, zegt voorzitter Jet Creemers van Nederlandse Vereniging van Gecertificeerde Incassobureaus (NVI). ”Er zijn nu ongeveer 400 bureautjes die voor derden schulden incasseren. Daarvan zijn er slechts 28 gecertificeerd bij ons en houdt zich daardoor aan de Wet Incasso Kosten (WIK). De rest kan z’n goddelijke gang gaan.”
In de WIK zijn de tarieven vastgesteld die gevraagd mogen worden bij een incasso. Dat gaat om 15 procent van de schuld, met een minimum van 40 euro. Er zijn echter talloze bedrijven die soms wel het dubbele tarief vragen. ”Die wet is dan wel mooi opgesteld, maar betekent feitelijk niets meer dan een tarievenlijst. Lieden die zich daar niet aan houden worden niet gecontroleerd, laat staan dat ze worden bestraft”, zegt Creemers.

Het probleem groeit, omdat er meer mensen met schulden zijn. Behalve veel te hoge tarieven gaan incassobureaus zich te buiten aan intimidatie en bedreiging. ”Het zijn soms puur maffiapraktijken”, zegt Creemers. ”Er worden allerlei kosten bij verzonnen, zoals inhalings- en natrekkingskosten ofzo. En dan wordt er uiteindelijk maar betaald. Het gaat om mensen voor wie 100 euro echt heel veel geld is natuurlijk. Ze zitten al in de schulden. Het is heel erg triest dat dit maar door kan blijven gaan.”
Leveranciers gaan soms bewust met de louche incassobureaus in zee, omdat ze dan meer geld overhouden aan het incasseren van de schulden. ”Deze vorm van oplichting is gewoon een nieuw verdienmodel voor leveranciers en malafide incasseerders”, stelt Creemers.

De NVI hoopt dat staatssecretaris Fred Teeven van Justitie, waar dinsdag een gesprek mee is, iets aan de kwestie gaat doen. Daarbij zullen ook bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. ”Die willen snel hun geld hebben en gaan met louche types in zee. Terwijl maatschappelijk verantwoord incasseren bij een fatsoenlijke bedrijfsvoering hoort. Bedrijven moeten hun klanten beschermen tegen die comboy-bureaus. Want consumenten weten van niets. En naar de rechter stappen doen ze niet.”

Een incassobureau wordt ingeschakeld voordat er een gerechtelijke deurwaarder aan te pas moet komen. ”Eigenlijk is een incassobureau ervoor om te voorkomen dat de rechter ingeschakeld dient te worden”, zegt Creemers. ”De oplossing voor de malafide bureaus is heel simpel: stel certificering verplicht. Dan krijgen partijen met te hoge tarieven en intimiderende methodes geen kans meer.”
Kamerlid Tunahan Kuzu van de PvdA gaat ook bij Teeven om opheldering vragen, maar wacht eerst het gesprek tussen de staatssecretaris en de branchevereniging af.

Bron: Metro 15 november 2013