financiële gevarenzone

UTRECHT – Zo’n 3,5 miljoen huishoudens lopen het risico om financiële tegenvallers niet te kunnen opvangen. Zeker in deze economisch onzekere tijd, waarbij banen op de tocht staan, is de kans groot dat het aantal mensen met geldproblemen stijgt.

Deze conclusie trekt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) uit het onderzoek ‘Geldzaken in de praktijk’ dat donderdag wordt gepresenteerd tijdens het jubileumsymposium van het instituut in Utrecht. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders onvoldoende geld achter de hand heeft om tegenvallers te kunnen opvangen.

Een kwart van de Nederlanders spaart nooit en nog eens een kwart spaart alleen als er geld overblijft. Daarnaast maken vier van de vijf Nederlanders geen overzicht van toekomstige uitgaven en houdt een kwart nooit bij waar het geld blijft. Nog eens een kwart van de Nederlanders staat iedere maand rood en meer dan een derde heeft een (niet hypothecaire) lening.

Vooral onbezorgde, impulsieve mensen die op comfort en vermaak zijn gericht, en carrièregerichte mensen die luxe en status belangrijk vinden, bevinden zich financieel gezien vaker in de gevarenzone, zegt het Nibud. De onbezorgde consument geeft makkelijk geld uit, heeft relatief veel schulden en betalingsachterstanden en weinig spaargeld. Hij heeft vaak een laag inkomen en moeite met rondkomen. De carrièregerichte individualist vindt luxe belangrijk en laat zich makkelijk verleiden tot bepaalde uitgaven. Hij is geneigd boven zijn stand te leven en heeft ook vaak schulden.

Het instituut hoopt met andere partijen, zoals banken, beleidsmakers, scholen en overheden een manier te vinden om bij de risicogroepen meer bewustzijn te creëren voor de financiële risico’s die zij lopen. (ANP)

Bron: AD 12 november 2009